Pac-Man Museum

Anmeldt af: Jesper Bruno - 12. marts 2014 - kl. 23:51
Del denne artikel:
6 0

Namco har blandet posen og udgivet en samling af spil fra de sidste 30 år, men er underholdningen stadig den samme som dengang?

Namco udgav i 1980 sit første succesrige arkadespil, Pac-Man. Det blev en stor succes og starten på en lang række udgivelser af franchisen i 80’erne og 90’erne. Joystikket og trækabinetterne er nu blevet erstattet af hjemmekonsollen, og spillet er nu klar til at underholde den næste generation af spillere.

Vi har i den seneste tid spenderet timerne i selskab med Pac-Man Museum, som indeholder et udvalg af de forskellige Pac-Man spil, der er blevet udgivet igennem årene. Men er Pac-Man mon stadigvæk relevant den dag i dag?




Første gang man starter spillet op, bliver man mødt af en simpel menu, der byder på valg af de forskellige spil samt en række andre småfunktioner. Her er der blandt andet et ”showroom”, hvor man kan se figurer, som man låser op for ved at opnå forskelige mål i spillene, og et frimærkehæfte, hvor der er plads til 8 frimærker for hvert spil - frimærker opnås ved at nå et vist antal point eller spise et vist antal spøgelser. Ideen er som sådan god nok, men der mangler måske lidt kreativ tænkning i de mål, der sættes, for at låse op for de forskellige belønninger. Ligesom på de gamle arkademaskiner er der også en rangliste, denne gang både lokalt og online, hvor man kan konkurrere mod resten af husstanden, venner og bekendte eller andre spillere verden over.

Pac-Man Museum indeholder 8 Pac-Man spil, der er blevet udgivet i tidens løb, heriblandt det oprindelige Pac-Man fra 1980, Super Pac-Man fra 1982, Pac & Pal fra 1983, Pac-Land fra 1984, Pac-Mania fra 1987, Pac-Attack fra 1993, Pac-Man Arrangement fra 2005, Pac-Man Championship Edition fra 2007 og Pac-Man Battle Royale fra 2011.

Det første vi lagde mærke til, da vi gik i gang med spillene, var indpakningen af skærmarealet, som varierer for hvert spil, men som oftest bliver det spilbare areal på skærmen alt for lille. Man har nok forsøgt at genoplive arkadefornemmelsen, men det er ikke udført særligt godt. Det tomme areal rundt omkring kunne have været anvendt til interessante facts omkring spillene, nu hvor det skal være et museum, men bliver i stedet bare anvendt til ligegyldig grafik.




Det oprindelige Pac-Man fra 1980 er klart et af de bedste i pakken. Her får man den originale udgave serveret med monolyd og det velkendte gameplay. Pac-Man styres igennem banen, som er en kvadratisk indrettet labyrint, og målet er at spise alle prikkerne for at afslutte banen. Der vandrer spøgelser rundt i gangene, og de bevæger sig uforudsigeligt i et forsøg på at forhindre spilleren i at spise alle prikkerne. Hver gang en ny bane starter, stiger intensiteten af spøgelsernes jagt på Pac-Man. En gang imellem kommer der en stor prik iblandt de mange små prikker, som giver Pac-Man evnen til at spise spøgelserne i en kort periode. Bliver man ramt af et af spøgelserne, dør Pac-Man og mister et liv. Pac-Man har 3 liv, og der er ingen mulighed for at genvinde et tabt liv, dog kan man opnå et ekstra liv, når man rammer 10.000 point. Når man er død 3 gange, afsluttes spillet, og man får derefter sine point på ranglisten – en normal prik giver 10 point, og de store prikker giver 50 point.

Konceptet er simpelt men stadig underholdende. Nye funktioner er dog også kommet til i denne udgave, for eksempel muligheden for selv at vælge, hvilken bane man vil starte på. Det er også muligt at vælge hastigheden på spillet og hvor mange liv, man ønsker at starte med.




Pac-Man Championship Edition, som også udkom i 2007 på PlayStation Store, er også en rigtig lækker tilføjelse til samlingen. Gameplayet er det samme som i den originale udgave fra 1980, men bringer det oprindelige spil ind i mere nymodens rammer med mere farverige spøgelser, labyrinter med neonfarvede vægge og musik, der pulserer derud af i elektroniske rytmer. Dette er den mere moderne version af Pac-Man til dem der synes, at det originale spil fra 1980 er lidt for gammeldags.






Pac-Man Battle Royal er den store overraskelse. Dette spil har hidtil kun været at finde på arkademaskiner primært i Japan, men det har også været at se til speciale arrangementer i USA, for eksempel i forbindelse med lanceringen af Pac-Man and the Ghostly Adventures, som er en tegnefilmsserie, der sendes i Japan og USA. Battle Royal er et moderne Pac-Man spil med et twist, hvor flere spillere spiller imod hinanden. Man spiser de almindelige prikker, indtil der pludselig kommer en stor prik, som gør Pac-Man større og gør det muligt at kunne spise modstanderne inden for en begrænset tidsperiode. Det er rigtig sjovt hvis man har et par venner på besøg, og det giver en frisk ny oplevelse med Pac-Man.




Lydsiden er den største force i denne pakke af Pac-Man spil, og man får følelsen af den rigtige arkadelyd - dem, der har spenderet tid på maskinerne på grillbare, i bowlinghaller osv., ved, hvad det betyder for oplevelsen.

De resterende spil i Pac-Man Museum har vi valgt ikke at bruge meget tid på, disse er enten kloner af andre spil eller dårligt udførte, som for eksempel Pac-Land, som forsøger sig med 2D platformsgenren uden succes. Det formår at fremstå som en kedelig, meget langsom udgave af noget, der måske burde være forsøget på at efterligne et typisk Mario-spil.

Desværre lider Pac-Man Museum af en række tekniske fejl, der ødelægger oplevelsen. Den største irritation skyldes, at spillene ikke kører særligt godt på PlayStation 3. Flere gange oplevede vi, at spillet begyndte at ”hakke” og køre langsommere, og det påvirkede også styringen. Det er rigtig frustrerende, når man jagter en ny highscore, og hvor et splitsekund kan betyde den visse død. Det tager også lang tid at starte hvert enkelt spil op, og det virker meget mærkeligt, når man tænker på, hvor teknisk simple spillene er, og at de nu bliver afviklet på en meget kraftigere maskine, end hvad de gjorde tilbage i 1980.




Alt i alt får man et par gode spil i pakken med Pac-Man Museum. Et spil som det originale Pac-Man er stadig underholdende at jage nye highscores i, selvom spillet er over 20 år gammelt. Arkadefølelsen holdes lidt tilbage på grund af manglen på joysticket, der støjer i de stressende øjeblikke i jagten på spøgelserne og de mange point, men lydsiden fremhæver følelsen af, at man sidder med en rigtig klassiker på skærmen. Vi så gerne, at der havde været nogle facts og noget historie at finde i denne samling af spil, det er trods alt arkadevideospilkulturen, som gav Pac-Man sin store succes tilbage i 80’erne.

Den tekniske side halter, dog uden at ødelægge oplevelsen totalt. Men leder du efter versionen, du skal gå efter verdensrekorden med, bør du nok se efter en anden.

Om samlingen med prisen på 119 kroner er det værd, er en smagssag, men man skal nok være rigtig Pac-Man fan for at få mest ud af denne samling spil.
+ Lydsiden er suveræn, Battle Royal er en positiv overraskelse.
Tekniske fejl, dårlig præsentation, høj pris, et par af spillene er ubetydelige og kedelige.
Gameplay:5.5
Grafik:6.5
Online:-
Holdbarhed:5.0
Overall 5.5
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.