
FIFA spillene lider alle under samme problem, og det er at det dækker naturligvis fodbold, hvor man ikke kan ændre på grundkonceptet, så hvordan fornyer man spillet år efter år? Sidste år ved lanceringen af FIFA 17 fik spillet en hel ny spilmotor baseret på Frostbite, der ellers har været brugt til Battlefield spillene og ikke mindst Rejsen, hvor man fulgte den fiktive karakter Alex Hunter. Vi vender tilbage til Alex Hunter, så først lad os tage et kig på hvordan grafikken har ændret sig.
Ved første blik på selve kampene, virker der ikke til at være den store forskel, men FIFA 18 besidder betydeligt bedre lys, så farverne står bedre og ikke mindst support for HDR hvis ens TV kan klare det. Yderligere så er specielt ansigterne på de helt store stjerner meget forbedret, så de ikke ligner voksdukker helt så meget, som ellers var tilfældet sidste år.

Men nu er grafikken naturligvis ikke derfor man køber en ny udgave af FIFA, det er for spillets simulering af moderne fodbold. Hvor FIFA 17 var en stor opgradering i hvordan spillerne bevægede sig og kunne agere med bolden pga. den nye Frostbite motor, så er FIFA 18 en mindre videreudvikling på dette, men det er en god udvikling. Specielt de mere dygtige spillere i FIFA 18 kan lave flere adrætte bevægelser og der er simpelthen flere bevægelser som spillets spilmotor kender, hvilket betyder at kampene er kommet endnu et tak tættere på ægte fodbold.
Det betyder også at man har mere kontrol over ens spillere og det opstår flere tilfældigheder i spillet, og det er en god ting, fordi kampene i FIFA 18 føltes endnu mindre formularisk end i tidligere udgaver, også selv om lave og hårde skud stadigvæk virker lidt for effektivt. Men den forbedret kontrol, betyder man kan lave flere imponerende dribleture og det er endda uden at skulle ud i de helt store tricks, men et par hastigheds-skift og balance-skift kommer man lagt med, præcis som i den virkelige verden, hvilket betyder at der er blevet mere interessant at spille med mindre gode hold.

I den modsatte ende af banen, har man også mere kontrol over ens forsvar og det er nødvendigt, fordi i FIFA 18 skal man mere aktivt ind og lave sine tacklinger, hvilket naturligvis kræver lidt omstilling i de første kampe, men det betyder at forsvarspillet bliver mere interessant. Yderligere har EA også ændret indlæg betydeligt, så de føltes mere skarpe og da man yderligere har fået muligheden for at lave nedafgående hovestød, så er spil over kanterne igen interessant.
Der skal dog ikke være tvivl om at hastighed stadigvæk er en meget stor faktor i spillet, så en dyb stikning til en hurtig spiller, er stadigvæk meget effektivt og tilfredsstillende, og spillerne er endnu bedre i år til at sætte mere naturligt efter en bold, samt tage en bold med, uden en stiv animation skal afspilles. Så selv om FIFA 18 ikke er en revolution, så er der sket nok forbedringer i spillet, til man at man finder det interessant og sjovt igen, hvilket bestemt ikke har været tilfældet alle år for FIFA serien.
En anden forbedring i FIFA 18 er muligheden for hurtige udskiftninger, hvor spillet under kampen foreslår en spiller der skal skiftes ud og hvilken spiller som er en passende indskiftning. Udskiftningen sker dermed uden man skal ind i menuen og man kan undre sig over hvorfor det har taget så mange år for den funktion at lande i FIFA, men nu er det her og det er en glimrende tilføjelse.
Træner karriere delen i spillet har også modtaget en forbedring, hvor forhandlinger om spillere har fået en stor opdatering, både med andre trænere, men også med spilleren selv i f.eks. forlængelser. Nu skal man føre små samtaler, for at komme frem til en god forhandling og man kan f.eks. lave videresalgsaftaler, så alt i alt en god opdatering, som gør forhandlingsdelen i karriere delen meget mere interessant og da det var en stor del af spillet, tilføjer det stor værdi for dem som nyder den del af FIFA 18.

En ting der dog ikke har ændret sig i FIFA 18 er kommentatorerne, der er stadigvæk ikke danske, så vi må nøjes med de engelske kommentatorer. De gør det dog godt, men det havde været rart at se hvis EA snart kunne give deres skandinaviske publikum lidt kærlighed, det burde ikke være umuligt med de mængder af FIFA spil de sælger hvert år. Den danske superliga er der dog naturligvis og i det rigtige format med 14 hold, men der er ikke blevet plads til f.eks. 1. division, hvilket man efterhånden godt kunne ønske sig.
Rating af spillerne i den danske liga er dog ikke helt optimalt, og nogle spillere har ratings som overhovedet ikke passer på deres egenskaber, men set over selve holdene, er de meget godt rangeret. Der er lidt bedre styr på ratings på de store ligaer, som der naturligvis er mere fokus på, men stadigvæk lidt skuffende at sådan nogle detaljer ikke er på plads.

Det danske landshold er også at finde i spillet, i hvert fald på mændenes side, men ikke på kvindernes side og det er jo en smule ærgerligt, nu hvor de danske kvinder har klaret sig glimrende på det sidste. FIFA 18 kommer med i alt over 700 forskellige hold, fordelt over 30 forskellige ligaer og 75 stadiums, men stadigvæk ikke nogle danske stadiums, ikke engang vores nationalarena Parken, og det er skuffende.
Et sted hvor FIFA 18 dog ikke skuffer, det er i Ultimate team, der som tidligere nævnt har fået sig nogle pæne nye store tilføjelse. Hvis man ikke kender til Ultimate team, så går det ud på at man skal bygge sit egen hold op og så spille med selvsamme hold. Man får nye spillere fra pakker, der kan købes med mønter man tjener i spillet eller ved at handle sig til dem. Naturligvis kan man også købe pakker for rigtige penge, men min erfaring med Ultimate Team igennem et par år nu og også indtil videre i FIFA 18, så er det bestemt ikke nødvendigt for at man kan skaffe sig udmærket hold. Hvis man dog vil have det absolut bedste hold, så kan man godt se frem til at bruge penge eller i hvert fald meget tid, da de bedste spillere går for store mængder af mønter.

Af forbedringer til Ultimate team i FIFA 18, så er der nu en ordenlig web-app, hvilket er vigtigt for dem som laver mange handler og der er blevet tilføjet daglige og ugentlige mål, som låser op for ekstra belønninger, lige fra mønter til pakker af forskellig kvalitet. Disse ekstra mål giver en ekstra motivation til at spille Ultimate Team og det samme gør en anden nye tilføjelse, kaldet Squad Battles. I Squad Battles spiller man mod computeren på forskellige sværhedsgrader og jo bedre man klarer sig, jo flere point får man, som man bruger til at konkurrere mod resten af verden med. Når ugen så er omme, får man belønninger alt efter hvor højt man lander på ranglisterne og hvis man kommer langt op af listen, får man nogle ganske pæne belønninger. Squad Battles er en rigtig god tilføjelse, da det giver en mulighed for at konkurrere med omverden, uden man skal spille online, som ikke alle har lyst til.
Generelt kan det siges om Ultimate Team i år, at det er flere måder at tjene belønninger og pakker på og selv hvis man ikke får de spillere man ønsker i pakkerne, kan man sælge dem eller bruge dem på Squad Building Challenges. Squad Building Challenges blev tilføjet i FIFA 17 og er naturligvis tilbage her i FIFA 18, hvor det udgør en sjov og udfordrende måde at få brugt sine overskydende spillere på. Men ellers indeholder Ultimate Team de samme muligheder for spil, som kan ske både online eller offline, i turneringer og cups.

Til sidst skal vi naturligvis have vendt Rejsen eller bedre kendt som The Journey, der forsætter fra FIFA 17, hvor vi først lærte den fiktive person Alex Hunter at kende. Man kan fortsætte sin Alex Hunter karakter, hvis man har spillet FIFA 17 og hvis ikke, får man tildelt en løbeklar Alex Hunter. Historien løber som sidste år ned af et spor, men hvor det var meget fastlåst i FIFA 17, får man i FIFA 18 flere muligheder for at bestemme sin retning senere henne i spillet, samt man får endda mulighed for at spille som andre spillere, alt sammen noget der giver variation.
Uden at gå ind i for mange detaljer i historien i The Journey, kan vi dog afsløre at man havner i den amerikanske fodbold liga MLS meget hurtigt og der må man stille sig spørgsmålet; hvorfor? MLS er ikke specielt interessant og valget af MLS virker kun til at være for at fange det amerikanske publikum, som jo normalt mere svinger til EA’s andet store sportspil Madden NFL. Hvor det naturligvis er er godt for det amerikanske publikum, så fandt jeg det en smule skuffende at skulle rende rundt og spille med hold i en liga, der ligger langt fra de bedste europæiske. Men heldigvis udvikler historien sig og selv om Alex Hunter stadigvæk er en svær person at holde af, pga. sin egocentriske og til tider umodne opførelse, så er historien meget mere interessant end i FIFA 17 og med betydeligt mere dybde, men det er altså ikke Alex Hunter selv som er årsagen.

Selve spillet i The Journey, er stadigvæk en blanding af kampe og træning, hvor man skal prøve at gøre det så godt som muligt, for at få ens evner til at stige i rang, samt jo bedre man klarer sig, jo oftere starter man inde på banen. Men her kommer så The Journey’s største svaghed, og det er ranking-systemet der bedømmer hvordan man klarer sig i kampene. Alt for ofte bedømmer det forkert og man bliver straffet for de mærkeligste ting og nogle gange slutter spillet med en anden score, end hvad man sluttede med i kampen, hvilket er irriterende da man ofte ikke ved hvad spillet giver én minuspoint for. Helt galt går det, da man rammer slutningen af spillet, hvor man skal danne makkerpar med en anden spiller og der oplevede jeg gentagende gange at spillet gav mig minuspoint ved gode aktioner og omvendt ved dårlige aktioner. Det betyder også at når man har nået sine mål for kampen, så bliver man bange for at gøre noget, da man ikke ved hvad vej spillet belønner eller straffer en, hvilket naturligvis ikke ligefrem er specielt underholdende.
Det er klart, at hvis man banker et par mål ind hver kamp, så skal man nok klare sig, men det føltes som sjusk at man bliver ramt af sådanne fejl og selv om The Journey i FIFA 18 var bedre end hvad vi havde i FIFA 17, så havde jeg sat næsen op efter meget mere og ikke forventet de samme problemer som man oplevede i FIFA 17. Hvis EA ikke kan få styr på de her problemer til FIFA 19, så skal de droppe The Journey, fordi jeg fandt til sidst ikke glæde ved spillet og så kun frem til jeg havde gennemført The Journey, hvilket må siges ikke at være den mest heldige fornemmelse at sidde med.

Er FIFA 18 det bedste FIFA til dags dato? Ja uden tvivl, men det er ikke et helt så stort spring som FIFA 17 var, men FIFA 18 tilbyder nogle gode solide forbedringer og specielt på Ultimate Team, som også er spillets mest populære del, hvor der er nogle rigtig gode forbedringer som gør spillet sin pris værd. Men hvis man ikke spiller Ultimate Team, så er der lidt langt imellem de store forbedringer og selv om The Journey bestemt har fået meget mere variation og en mere spændende historie, så holdes det tilbage af et dårligt ranking-system, og man sidder tilbage med fornemmelsen af The Journey i FIFA 18 kun blev til en spildt mulighed for EA.