FIFA Football 2005

Anmeldt af: Rasmus Abildgaard Slot - 26. oktober 2004 - kl. 22:06
Del denne artikel:
0 0

FIFA 2005 fra EA Sports. Nogle elsker det og ser frem til det hvert år - ander hader det. Læs vores anmeldelse.

Man har de sidste mange år med sikkerhed kunne forudsige at Electronic Arts ville komme med en ny version af alle deres populære sportsspil som FIFA Football 2005 naturligvis også er en del af.

Fodbold må vel betegnes som værende hvis ikke verdens, så en af verdens mest populære sportsgrene, der findes næppe nogle lande hvor fodbolden ikke har haft sit indtog. Men når det handler om fodbold på konsoller, så er fodboldfans delt i flere lejre – nemlig dem der godt kan lide FIFA serien, dem der kan lide Pro Evolution Soccer og ikke mindst dem der er tilhængere af This is Football serien. Personligt har jeg altid været tilhænger af EA’s fodbold serier, nok mest fordi at ting som rigtige navne på spillerne og den hurtige indlæring af de simple manøvre på banen.

Gameplay
FIFA serien har som tidligere nævnt altid haft den årlige udgivelse, som til at starte med mest indeholdt en opdateret udgave af de forskellige klubber samt spillerne og også til tider forbedringer af grafikken. Dette har man åbenbart fundet ud af ikke ville være nok til nutidens kræsne spillere. Derfor har man sammen med de sidste par udgivelser af serien tilføjet nye features som dels er med til at gøre spillet mere avanceret, men også mere realistisk.
FIFA Football 2005 screenshot

Sidste gang da spillet kom på gaden, var det med den efterhånden velkendte ”Off The Ball” mulighed, som gør det muligt for spilleren at styre andre spillere på banen, end bare ham der er i besiddelse af bolden – en ganske fed feature, men desværre tog den lang tid at lære.

Den store nyhed i FIFA Football 2005 er det unikke ”first touch” system, som gør det muligt at forudbestemme hvilken retning som spilleren skal smide bolden i når han modtager den fra f.eks. en medspiller via en aflevering. Heldigvis er det meget nemmere at bruge ”First Touch” systemet end ”Off The Ball”, faktisk er det så nemt at man meget hurtigt nærmest ikke kan forestille sig spillet uden denne lækre feature.

”First Touch” fungerer på den måde, at man efter at man f.eks. efter at man har afleveret bolden, men inden at modtageren har fået den, eksempelvis kan holde den højre analog-stick imod en retning. Spilleren som modtager bolden efter afleveringen, vil så i sin første bold berøring sende bolden i den retning som du valgte. Det lyder måske lidt uoverskueligt at skulle bruge både venstre og højre analog-stick, samt knapperne – men det fungerer som sagt rigtigt godt.

Spillet består af en række forskellige spillemodes: Karriere, Turnering, Træning og ”Opret turnering”.

Karriere
Karrieremode er den mest omfattende som der endnu har været i serien. Man får muligheden for at være manager i op til 15 sæsoner, og jo bedre resultater man får jo større klubber får lyst til at ansætte netop dig som manager. Målet i karrieremode er at blive en 5 stjernet manager.

Som manager skal man ikke bare spille kampene, men også sørge for de ting der sker uden for banen som eksempelvis opkøb/salg af spillere, ansættelse af personale som hver har deres opgaver der strækker sig lige fra spiller træning til talentspejdere og læger. Og en god ting er at hvis man ikke har lyst til at spille en kamp, så har man mulighed for at simulere den – og hvis det så går galt for sit hold, så kan man vælge at hoppe ind i kampen og spille den alligevel, ganske godt lavet.

Når man vinder en kamp, så får man opgraderingspoint og eventuelt opfyldt forskellige bedrifter.
Opgraderingspointsne skal bruges til at opgradere kvaliteten af sit personale, en opgradering koster 5 points, og der skal 10 opgraderinger til før at personaleområdet går et niveau op. Bedrifterne som man kan opfylde kan for eksempel være at man ikke lukker nogle mål ind, at man laver hattrick, vinder flere kampe i træk og lignende ting.

Turneringsmode
Vælger man spilletypen ”Turneringer”, så har man muligheden for at deltage i en række eksisterende turneringer, vælger man eksempelvis danmark så kan man deltage i DONG Cup, og SAS-ligaen og til andre lande er der ligeledes tilknyttet forskellige turneringer som hører hjemme i landet.

Opret turnering
Her har man som navnet siger, muligheden for selv at danne sine egne turneringer. Man kan vælge imellem 3 forskellige typer: Liga, knockout eller liga + knockout. I ligadelen er det muligt at vælge op til 20 hold der deltager i turneringen og i knockout er der mulighed for helt op til 32 hold. Så der er altså god mulighed for også at spille imod et par venner, eller måske hele familien.

Træning
Vil man være bedre til noget, så er den eneste vej frem træning, så naturligvis skal der også være mulighed for det i FIFA 2005. Det er muligt at vælge imellem fri træning, hjørnespark og to forskellige slags frispark. Man har samtidigt muligheden for at vælge hvor mange spillere de 2 hold skal have på banen.

Der er i FIFA 2005 naturligvis også indbygget en ”spiller generator”. Her har man muligheden for at lave en spiller præcist som man gerne vil have ham til at se ud – dette giver dig mulighed for at lave en nogenlunde lignende kopi af dig selv, og dermed selv deltage på banen. Dette er efterhånden ved at være en feature som er med i næsten alle spil, og ganske sjovt er det jo også hvis man for eksempel spiller online. EA betegner for øvrigt selv generatoren som den mest avancerede nogensinde.

FIFA Football 2005 screenshot

Grafik
I forhold til den forrige udgave af FIFA er der ikke nogle væsentlige forbedringer af grafikken. Men der er jo som bekendt heller ikke noget at klage over. Spillerne bevæger sig ganske livagtigt, man kan næsten sammenligne det med at man sidder og ser en rigtig fodboldkamp.

Der er ligesom i de tidligere udgaver zoom-sekvenser af spillerne når man f.eks. har lavet et frispark eller et indkast. Skulle der forbedres noget på grafikken i kommende spil, er det nok her man burde ligge kræfterne – eller helt fjerne sekvenserne, som hurtigt går hen og bliver ret trivielle og dermed ender med at blive en irritation som man bare klikker forbi.

Lyd
Som altid er der i FIFA 2005 et fedt soundtrack sammensat af en lang række populære kunstnere, i alt 36 forskellige numre heriblandt den officielle FIFA theme med Poul Oakenfold, og ligeledes et nummer med danske Miss J.

En af de ting som også er med til at gøre FIFA til et fedt spil, er at de forskellige klubbers slag-sange bliver sunget når man spiller. Eksempelvis hvis man spiller imod FC København, så kan man høre tilskuerne stå og råbe ”FCK FCK”, og det samme gælder de andre klubber – faktisk en lille ting som er med til at give spillet ekstra værdi for fodboldfans.

Naturligvis er der som altid også kommentatorerne, som desværre ikke er blevet bedre i denne udgave. Det er simpelthen de samme kommentarer som man hører igen og igen, og ærligtalt så bliver det ret trættende hvis man forventer at skulle gennemføre alle 15 sæsoner i karriere-mode.
Kommentatorerne er desuden på engelsk, selv om man har valgt at sproget i spillet skal være på dansk, men det vil jeg lade være op til den enkelte at konkludere om det er fedt eller ej.

FIFA Football 2005 screenshotHoldbarhed
FIFA Football serien har efterhånden holdt i over 10 år, og kendes af flere generationer af spillere verden over. Er man en gang blevet fanget i FIFA-nettet, er man næsten nød til hvert år at gå ud og købe den nye version.

Og ikke nok med det, for der kommer jo naturligvis også de andre fodbold spil fra EA for eksempel i forbindelse med VM og EM.

Mange vil nok være enige når jeg dermed konkluderer at FIFA har en planlagt levetid på cirka et års tid, altså indtil at den nye udgave kommer. Dog er den udvidede karrieremode samt muligheden for online spil på både Xbox og Playstation 2 med til at give en væsentlig forbedring af levetiden – spørgsmålet er så om EA har tænkt sig f.eks. at gøre det muligt at få opdateret sine hold over Xbox-live. Det sidste må vi vente at se, men jeg vil næsten garantere at det ikke ville blive gratis at hente.

Overall
Udviklerne fra EA har gjort det igen. Efter at man har spillet FIFA i 5 minutter så er man tryllebundet foran sit TV de næste mange timer. Og da der ikke bare er tale om opdateringer af holdene, men også en lang række andre nye ting så er spillet bestemt pengene værd.

Det er svært at forestille sig hvordan udviklerne bag fodboldserien får ideerne til ting som ”Off the Ball” og ”First Touch”, men mon ikke vi kan se frem til endnu en ny feature allerede til næste år, og dermed må vi igen ud og hive slanterne frem for at få stillet vores sult.

Her til sidst vil jeg lige nævne, at det godt kan betale sig at lige køre igennem dem medfølgende tutorial som forklarer de nye tiltag. Dermed får man hurtigere fat på de nye muligheder og spillet bliver meget sjovere.

Kort sagt, er du til FIFA? Så køb spillet igen i år.
Gameplay:9.0
Grafik:8.0
Online:
Holdbarhed:9.0
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.