Final Fantasy X/X-2 HD Remaster

Anmeldt af: Jesper Bruno - 28. marts 2014 - kl. 08:43
Del denne artikel:
2 0

Vi kigger denne gang på en ”HD remaster” udgave af Final Fantasy X og X-2, som oprindeligt udkom på PlayStation 2 tilbage i 2001.

Final Fantasy-serien har præget spillekonsollerne lige siden den oprindelige Nintendo. Siden hen har der været utallige udgivelser på flere forskellige platforme, men fælles for mange af dem er, at de har været elsket og været kendt for høj kvalitet og god historie på PlayStation maskinerne.

Vi kigger denne gang på en ”HD remaster” udgave af Final Fantasy X og X-2, som oprindeligt udkom på PlayStation 2 tilbage i 2001. Her er tale om en ”remaster” og ikke en ”remake”. Det vil sige, at der ikke er ændret på selve spillene, men man har blot forbedret grafikken og lyddelen i spillene. Dette ser man tydeligt, når introfilmen ruller ud, og man møder Tidus i en flot intro med velkomponeret musik. Dette er fælles for alle filmsekvenser gennem spillene. Filmene er utroligt flotte, og man føler, at man sidder med et nyere spil og ikke et spil, som har over 10 år på bagen. Den stille start varer dog ikke længe, inden musikken skifter fra blidt klaver over til hård rock. Tidus er nu på vej til en stor aften, hvor han skal spille Blitzball. Stadionet ødelægges af monstret Sin og kaos breder sig i gaderne, efterfulgt af den første kamp i spillet.
Vi har valgt at fokusere primært på det første af de 2 spil, som er en del af denne HD pakke. Fans af serien er generelt af den overbevisning, at Final Fantasy X er det bedste af de 2. Historien har mere at byde på, den er knap så kompliceret som i Final Fantasy X-2 samt indeholder flere forskellige elementer i forhold til Final Fantasy X-2. Her er både drama, romantik og mystik, og historien og dens filmsekvenser spiller en stor rolle i spillet, måske er det også derfor, at udviklerne har valgt, at man ikke kan hoppe en film- eller mellemsekvens over i Final Fantasy X, dette er dog muligt i Final Fantasy X-2.

Historien vil vi ikke komme for meget ind på, da det vil ødelægge oplevelsen for spilleren, som måske ikke spillede disse spil på PlayStation 2, dengang de oprindeligt udkom. Kampmekanikken er typisk for et spil i denne genre, nemlig turbaseret kampsekvenser, hvor spilleren vælger sine angreb fra en liste og derefter hvilken fjende, man ønsker at angribe. Der er de obligatoriske standardangreb, magiske angreb, specielle angreb samt muligheden for at anvende ting som healende ”potions” og ”phoenix down”, som genopliver døde medlemmer af gruppen. Som historien skrider frem, møder man flere karakterer, som følger hovedpersonens vej gennem spillet, og her kan man frit vælge hvilke medlemmer, der skal med i kamp og hvem, der skal sidde på bænken. Måden man udvikler personernes evner på er bedre og sjovere end i mange af de nyere spil, der findes i genren. Man opnår point i kampe, som bruges i et system, der hedder ”Sphere Grid”. Nemt fortalt minder det meget om et spillebræt, hvor man skal bruge point for at nå rundt på brættet og tilgå punkter, der låser op for nye evner og forbedringer til sine færdigheder, som eksempelvis flere liv-point, styrke-point og magi-point.
De forskellige personer, man møder igennem historien, er alle forskellige og interessante på deres egen måde. Rikku er fyld af mystik, og man ved ikke rigtig meget om hende. Yuna er en stille karakter men altid høflig og veltalende, hun bliver hurtig glad for hovedpersonen Tidus, og de 2 har et bånd til hinanden, som ikke rigtig kan forklares, og som de ikke helt selv forstår, hvorfor de har. Luna virker som en meget mystisk og til tider mørk personlighed. Wakka er fyldt med energi og gåpåmod og bliver utrolig hurtig en rigtig god ven til Tidus. Dialogen mellem dem er altid lidt humoristisk og akavet, da de ikke helt forstår hinandens måde at være på til at starte med.

Da der er tale om en ren opdatering og ikke et ”remake”, vil spillere som ikke syntes om spillene dengang, nok ikke ændre mening nu, men dem, der nød dem tidligere, vil her kunne få et godt gensyn med endnu pænere omgivelser og lyd, end de fik på PlayStation 2 i sin tid. Denne udgivelse er baseret på den ”endelige” version også kendt som Internationale version, som blev udgivet i Japan. Der er få bosser og ting med, som ikke var med i den europæiske version, som udkom i Danmark dengang på PlayStation 2.

Desværre er der også ulemper ved blot at forbedre billede- og lydkvalitet, overgangene mellem navigationsdelen i spillet og kampene sker meget pludselig og er til tider lidt klodsede. Derudover er overgangen mellem områderne og dets kameravinkler ikke altid lige gode, styringen her er lidt kluntet og her mærkes det, at spillet ikke er nyt mere. Det kommer sig også til udtryk ved, at stemmerne ikke helt er synkrone med læberne på de karakterer, der snakker. Det er nok til, at man lægger mærke til det, men ikke sådan at det ødelægger oplevelsen eller fortællingen af historien.
Final Fantasy har alt det, som de fleste fans af genren vil have, en spændende historie med forskellige personer og skæve personligheder, og der sker mange ting gennem deres rejse sammen for at kæmpe mod det onde. Ønsker man at tage en pause fra dramaet, kan man spille spillets minigame Blitzball, spillet som minder lidt om vandpolo. Hovedpersonen Tidus er Blitzball-spiller og Wakka er anfører på et Blitzball hold, så der snakkes en del om sporten gennem spillet, som også er folkets eneste underholdning i en tid fyldt med mørk magi og utrygge rammer.
Spillet er som sagt over 10 år gammelt, men vi synes stadig det holder sig godt. Filmsekvenserne er fantastiske, kampsystemet er på den klassiske måde, den samme formel som bruges i dag i moderne japanske rollespil. Specielt konverteringen fra datidens 4:3 format til nutidens 16:9 format er yderst vellykket på den grafiske side.
Er man ikke kendt inden for Final Fantasy serien, men har måske spillet andre spil i genren, synes vi klart, at pakken med disse to spil i HD er et godt køb. Elsker man kampsystemerne fra Tales of Graces F, Tales of Xillia eller andre Tales spil, vil man måske finde kampsystemet i Final Fantasy X og X-2 lidt simpelt og kedeligt, men den er stort set identisk med nyere Final Fantasy spil og lignende spil i genren. Historiedelen er dog det hele værd, hvis man sætter pris på den i andre spil i genren. For dem, som endnu ikke har stiftet bekendtskab med genren, er disse to spil faktisk en god start. Man bliver ikke snydt af ikke at have spillet tidligere spil i serien, og man bliver grundigt introduceret til mekanikkerne i kampsystemet.
Man får også rigtig meget indhold for pengene i denne samling af Final Fantasy spil. Hvert spil vil - for de fleste spillere - tage over 50 timer at gennemføre hver især. Dertil kommer en ca. 20 minutter lang video, som binder historien sammen mellem de 2 spil. Efter selve historien er gennemført, kan spilleren, som stadig ikke er mæt, spille sidemissioner og udforske områderne på ny. Så der er altså rigtig meget spilletid i denne pakke, som har en pris der ligger noget lavere, end hvad et nyt PlayStation 3 spil normalt koster.

Der er desuden cross-save for dem, der køber både PlayStation 3 og PlayStation Vita versionen, dog er der ikke cross-buy, så ønsker man at benytte cross-save funktionen, må man købe begge versioner.
+ Konverteringen til 16:9 format, grafik & musik, historien.
Lyd synkronisering, overgang mellem områder, ingen crossbuy.
Gameplay:7.0
Grafik:8.0
Online:-
Holdbarhed:8.5
Overall 7.5
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.