Grand Theft Auto: San Andreas

Anmeldt af: - 14. november 2004 - kl. 17:01
Del denne artikel:
0 0

Endnu et mesterværk fra Rockstar North i Grand Theft Auto serien. Vi kan kun bøje os i støvet og henkaste os fuldstændigt til det vanedannende gameplay. Læs mere om hvorfor her i vores anmeldelse.

Grand Theft Auto serien er elsket af mange, men hadet af endnu flere, ikke mindst politikere og letanstødelige minoritetsgrupper. Men det har ikke kunnet stoppe Rockstar, der sidder med en af de bedst sælgende spil nogensinde og en sådan succes er naturligvis forpligtet til at have adskillige efterfølgere. Med San Andreas er vi nået til den tredje titel i den nye generation af GTA titler. Det startede jo, som bekendt, med et fugleperspektiv i 2D, inden det på PlayStation 2 fik en helt ny grafikmotor i 3D. GTA 3 blev en bragende succes og efterfølgeren Vice City gik hen og blev det næstbedst sælgende spil i historien i Amerika, kun overgået af Super Mario 64.

San Andreas bevæger sig væk fra den ellers succesfulde mafiastil, som de foregående titler var bygget på. Denne gang vil du tage styringen over Carl Johnson (CJ), der rent klichémæssigt er afroamerikaner.

Han flygtede for fem år siden fra sit stressede liv i Los Santos’ slumkvarter, en by hærget af bandekriminalitet, stoffer og korrupte politifolk.
Grand Theft Auto: San Andreas screenshot

Det er nu de tidlige 90’ere og Carl må tage hjem for at begrave sin mor, der er blevet myrdet. Hans familie er splittet og hans barndomsvenner, der styrer banden Grove Street, har set bedre tider.

På vej tilbage bliver han stoppet af den korrupte betjent Tenpenny, som i øvrigt bliver spillet af Master Windu himself - Samuel L. Jackson. Han anklages for mord og kun en række eskapader rundt om i San Andreas kan redde ham fra en formel sigtelse. Det leder ham igen ud i fordoms kriminalitet og jagt på kontrol over Grove Street.

Til forskel fra GTA 3 og Vice City, er San Andreas en stat, bestående af tre storbyer og mellemliggende landområder. Los Santos, San Fierro, Las Venturas er de tre byer der henholdsvist er bygget over Los Angeles, San Francisco og Las Vegas. Ifølge Dan Houser fra Rockstar Games, vil området i San Andreas være mere end seks gange større end i Vice City. Igen vil alle herlighederne ikke være tilgængelig fra starten, men bliver åbnet efterhånden som du avancerer i historien.

Gameplay
Controllerlayoutet er som vi kender det fra de tidligere titler, og hvorfor også ændre på noget der allerede fungerer rigtig godt. Både til fods, i bil, på cykel, i vand eller i luften, er styringen fortræffelig og bidrager til at spiloplevelsen til en så underholdende affære, som vi er blevet vandt til. Nogle nye egenskaber, har CJ dog fået. Han kan nu svømme og kravle over hegn, eller mure, to meget efterspurgte features, som Rockstar endelig har implementeret på fortrinlig vis. Aim systemet gør skudduellerne en fornøjelse at tage del i. Du holder stadig R1 knappen nede, for at låse fast på et mål og med L2/R2 knapperne, kan du vælge blandt de fjender, der er indenfor rækkevidde.

Grand Theft Auto: San Andreas screenshotSom noget helt nyt, vil CJ nu kunne træne et sæt af egenskaber, som forbedrer bl.a. hans udholdenhed, fedladenhed, lungekapacitet, muskelmasse, samt egenskaber for styring af køretøjer og fly.

I øvrigt kan du også træne dine våbenskills, gamblingskills samt din datingskill, men mere om dette senere. Dette system er langt mere omfattende, end man først lige skulle tro.

Da Rockstar annoncerede, at man nu skulle til at spise for at holde hovedkarakteren i live og træne for at holde ham i form, var der mange mistænksomme miner. Men i praksis virker det faktisk ganske godt.

Du kan vælge at besøge det lokale træningscenter, fra tid til anden, for at optræne dine muskler og udholdenhed, eller for at afbrænde lidt ekstra kropsfedt. Du skal bare sørge for, at din krop har en rimelig fedtprocent, da du ellers med tiden i stedet for at forbrænde fedt, vil tærre af muskelmassen.

For at opbygge kropsfedt, kan du tage forbi en af de mange fastfoodrestauranter, som er spredt rundt omkring i byerne og som er afbildet på oversigtskortet. Her kan du vælge mellem en lille, mellem og en stor menu, samt en salatmenu, hvis du har rigeligt kropsfedt, men vælger at spise lidt for at restaurere din health. Du skal dog passe på med ikke at gå amok, for spiser du for meget, ender hele din middag på gulvet. Andre egenskaber kan trænes meget enkelt. Eksempelvis kan du træne din køreegenskab, ved bare at køre rundt i biler, varevogne og lignende. Det samme er tilfældet for cykling skill, biking skill og flying skill.

Ved at træne dine våben, kan du lære at gøre mere med dem, som f.eks. løbe samtidigt med du skyder, eller i tilfældet af håndvåbnene, kan du lære at rende rundt med to samtidigt. Hvert våben har sin egen statistik, som er delt op i tre niveauer. Du starter på ”Poor” niveauet, med alle våben, men kan træne det op til ”Gangster” og til sidst ”Hitman” niveau. Jo bedre niveauet er, des bedre sigter du også med det våben, og vil f.eks. på hitman niveauet automatisk sigte mod hovedet af dine fjender, hvilket jo gør det meget nemmere.

Dit udseende har også fået en direkte indflydelse på begivenhederne i spillet. Er du f.eks. blevet buttet eller direkte overvægtig, kan du finde det svært at cykle og løbe over længere distancer og du vil i øvrigt få spydige kommentarer fra de forbipasserende. Men hvis du modsat har trænet din muskelmasse, vil du opnå mere respekt i din omgangskreds, samt helt visuelt se mere frygtindgydende ud. Endnu en ny feature er, at CJ nu kan agere påklædningsdukke og besøge nogle af de omkringliggende tøjbutikker, tattooparlours eller frisører. Der er et stort udvalg af meger forskellig påklædning i de forskellige tøjbutikker, alt afhængigt af, hvor prominent kvarteret er, den ligger i. Du kan iføre CJ så forskellige outfits, som en traditionel hiphop ensamble, cowboy tøj med tilhørende cowboyhat og naturligvis også en slet skjult reference til udvikleren, nemlig en jakke med Rockstar logo på ryggen, som selvfølgelig vil indgyde stor respekt hos dine bandemedlemmer. Du har nu også mulighed for at købe spøg og skæmt genstande, som masker og næsebriller, men forvent ikke, at disse artikler skaber respekt.

I Vice City blev vi introduceret til muligheden for at købe ejendomme, som både kunne bruges til at gemme spillet og nogle der fungerede som et finansielt aktiv.
Denne del er bevaret i San Andreas, hvor du for en net sum, kan erhverve nye safehouses med og uden garager, samt større bygninger som hoteller og bilforhandlere, der vil tjene penge for dig.
Grand Theft Auto: San Andreas screenshot

I ”turf wars”, har udvikleren introduceret et nyt koncept, idet du nu kan tilkæmpe dig nye bandeterritorier. Det foregår ved at du fremtvinger en bandekrig, ved at skyde et par medlemmer af en rivaliserende bande. Det starter en turf war, hvor gaderne bliver ryddet for mennesker og trafik og hvor du vil opleve tre angrebsbølger af bandekrigere, med vekslende våbenarsenal. Får du succesfuldt tilkæmpet dig et nyt territorie, vil du løbende få indtægter, som frit kan afhentes i dit safe house. Jo flere territorier din bande har kontrol over, des mere tjener du. Det er dog ikke kun dig der kan starte en bandekrig, du kan også blive angrebet af andre bander og oftest på de værst tænkelige tidspunkter, hvor du befinder dig i den anden ende af byen. Men når du avancerer i historien og bevæger dig videre til næste by, bliver bandekrigene lagt på hylden, indtil du vender tilbage til Los Santos senere i spillet.

Hidden packages er ikke længere en del af spillet. Til gengæld er der kommet fire nye hemmelige kategorier. I Los Santos, hvor du starter, er der 100 grafitti tags spredt rundt omkring i baggårde, parkeringshuse og lignende gemmesteder, som du kan opsøge og male over. Det er fuldstændig valgfrit, men vælger du at jagte dem, får du fordelagtige startvåben tilgængelig i dit safehouse.

I San Fierro, som er den næste by du kommer til, er der gemt 50 snapshot steder, som du kan opsøge med dit kamera. I Las Venturas, som er den sidste by du kommer til, ligger der 50 hestesko gemt, som udover at give dig nogle fordelagtige startvåben også forbedrer din luck (held) egenskab, der hjælper dig til at vinde mere på casinoet. Til sidst er der gemt 50 østers rundt omkring i hele San Andreas og de befinder sig ikke overraskende på havets bund, dog oftest under moler og bropiller, så de ikke er helt umulige at finde i det kæmpe ocean. De giver en forbedret lungekapacitet og sex appeal af en eller anden årsag, men er ellers kun værd at finde, hvis du går efter 100% fuldførelse.

Der er så mange andre aspekter af GTA San Andreas vi ville ønske vi havde plads til at skrive om, men for ikke at gøre teksten her til en roman, har vi valgt ikke at gå i detaljer med alle de forskellige køretøjer, som traktorer, mejetørskere, offroaders, cykler, fly og både, samt de nye værksteder du kan besøge, for at give din bil et helt unikt look, hydraulik, eller nitro opgraderinger. Vi bliver også nødt til at forbigå datingaspektet, hvor du ved at date en kvinde, kan opnå endnu nogle unikke fordele. Og så er der selvfølgelig alle de mange sidemissioner, som kan startes med brandbilen, ambulancen, politibilen, taxien og som noget nyt, pimpmobilen og varevognen, der kan bruges til en form for stealth missioner, hvor du bryder ind i intetanende folks hjem og raner deres værdisager midt om natten.

Grand Theft Auto: San Andreas screenshot

Grafik
Det mest imponerende ved grafikmotoren, er at det hele streames realtime, så du er fri for irriterende loadetider. Og når man tænker på, at kortet er mere end seks gange større end Vice City, er det utroligt, at udvikleren har formået at kæde det så godt sammen, uden at du bliver præsenteret for heftige framedrops. I enkelte situationer vil du komme ud for, at nogle elementer ikke bliver streamet ordentligt, så du et øjeblik eksempelvis kan se gennem en mur, der først nogle sekunder senere dukker op. Men det er heldigvis ikke noget der går ud over den overordnede spiloplevelse og forekommer kun sjældent i mærkbare situationer. Derudover er det også imponerende at se, at spillet er spækket med små detaljer, som et væld af fodgængere på fortovene, andre bilister på vejene og skadesmodeller på alle køretøjer.

Teksturer, animationer og skademodeller er der ikke rørt så meget ved. Mange af de samme bilmodeller er også at finde på vejene, naturligvis med nye tilføjelser. Det er nu utroligt at tænke på hvor meget udvikleren egentlig har nået at lave siden Vice City udkom for to år siden. San Andreas er gigantisk og der er lagt utroligt meget arbejde i detaljerne. Det gør det meget sjovere at gå på opdagelse, når man hele tiden falder over swimmingpools og skulpturer i ellers aflukkede baghaver, samt afsidesliggende bagindgange til bygninger, der ikke leder til noget brugbart. Men hvad nu hvis det gjorde?

En ting er der dog blevet forbedret på den grafiske side. Vejreffekterne ser bedre ud end nogensinde før. Når regnen siler ned og pisker ind på CJ’s overkrop, kan man ikke lade være med at sidde og få kuldegysninger. Så ægte ser det ud. Lysskæret fra solop- og nedgange er ligeledes en fryd for øjet. Selv når solen står lige ind i linsen, og man har svært ved at se vejen foran sig.

Lyd
Soundtracket er stadig gevaldigt stort, men er ikke så iørefaldende, som i GTA 3 og Vice City. Størstedelen af numrene er amerikansk hip-hop og gangsta rap, hvilket desværre appellerer til en meget begrænset målgruppe. Det fungerer på samme måde som i de foregående titler, at du i eller på køretøjerne, har mulighed for at skifte mellem en række radiostationer, heriblandt stationer med talkshows, hiphop, rap og såmænd også country musik.

Stemmeskuespillet håndteres denne gang igen af erfarne skuespillere og det giver udtryk i de stemnigsfulde og veludførte dialoger. Over 130 skuespillere har indtalt stemmer til de mange dialoger, heriblandt er så prominente navne som Samuel L. Jackson, Ice T, Peter Fonda, Christopher Plummer, Axl Rose og James Woods.

Grand Theft Auto: San Andreas screenshotHoldbarhed
Historien, selvom den nok mest henvender sig til teenagere og hiphop wannabe’s, er godt skruet sammen.

Du har rigelig med råderet over begivenhederne og kan frit udforske byerne så meget du vil, indtil du vælger at fortsætte med de historiedrevede missioner.

Der er nu mange flere ting du kan foretage dig end nogensinde før og vil du opnå de eftertragtede 100% fuldførelse, må du forvente, at bruge lang, lang tid med controlleren i hånden.

Heller ikke denne gang fik en stor del af fanskaren opfyldt deres ønske om en onlinedel, men når man ser på alle de muligheder man har i spillet, er det forståeligt, at Rockstar ikke har sat resurser af til at kode en onlinedel.

Overall
Grand Theft Auto: San Andreas er alt for stort, til at vi kan gennemgå alle features i denne anmeldelse, selvom vi har gjort et ihærdigt forsøg og har nået de mest essentielle punkter. Det er op til dig selv at undersøge alle herlighederne, for vi kan roligt anbefale San Andreas, som et sikkert køb, der burde være del i enhver PS2 ejers spilsamling.

Rockstar Games har endnu engang skabt en vanvittigt underholdende spiloplevelse, som vi kun kan unde, selv vores værste fjender, at opleve. Vi kan kun håbe, at Rockstar har en efterfølger på tegnebordet, alt andet ville være en synd af uanede dimensioner. Vi vil have mere!

Da vi endnu ikke har et samarbejde med KE Media, om anmeldelse af deres produkter, har vi selv måttet anskaffe denne titel. Derfor har vi først haft mulighed for at komme med en anmeldelse nu,
Fakta
Grand Theft Auto: San Andreas

Grand Theft Auto: San Andreas

Platformnone
UdviklerRockstar North / Rockstar Games
UdgiverRockstar North / Rockstar Games
Spillere1
Udgivelsesdato--1
Officiel websiteKlik her
PEGI:
Følg PSlife her
Gameplay:10
Grafik:9.0
Online:
Holdbarhed:9.0
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.