Lost in Random

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 14. september 2021 - kl. 21:27
Del denne artikel:
0 2

Lost in Random er et stilfuldt action-eventyr med et kreativt og spændende kampsystem. Læs anmeldelsen af PlayStation 5 versionen her.

Lost in Random er det nyeste spil fra den lille svenske udvikler Zoink. De har tidligere stået bag spil som det vanvittige Stick in to the Man!, det smukke Fe og senest det glimrende VR-spil Ghost Giant. Deres nyeste projekt er udgivet sammen på Electronic Arts og deres EA Originals label, der giver mindre udviklere adgang til EA’s udgiver-muskler.Det er tydeligt når man ser Lost in Random for første gang, at det her er et spil fra Zoink. Det har den samme skæve visuelle stil som mange af deres andre spil har, men har på samme tid sit helt eget look. Det ligner noget, som Tim Burton kunne have designet, tilsat en god portion Grimms eventyr.

Spillet foregår i en verden, hvor tilfældigheder lader til at styre det hele - for som befolkningen hele tiden tvinges til at sige: “Random Rules!”. Denne verden er regeret af en gal dronning og hun har bestemt, at når landets børn bliver 12 år, skal det afgøres hvor i dronningeriget de skal bo. Det gøres ved at barnet skal slå med dronningens mystiske sorte terning og øjnene på terningen bestemmer deres fremtid og skæbne.Viser terningen for eksempel en 1’er, så bliver barnet sendt til Onecroft, hvor de kommer til at leve et hårdt liv i fattigdom som de nederste i samfundet. Bliver det for eksempel en 2’er, kommer de til Two-Town, hvor alle beboerne har to personligheder og skulle de være så heldige at slå en 6’er, kan de se frem til et liv i luksus på dronningens mørke palads i Sixtopia. Eller, det er i hvert fald hvad dronningen siger.

En dag bliver to søstre fra Onecroft, Odd og Even, adskilt da Odd skal kaste med den sorte terning og er så heldig at den lander på en 6’er - og hun bliver taget med til dronningens palads. Even er knust over tabet af hendes søster men præcis 1 år efter hendes søster blev taget, modtager hun et mystisk tegn. Er det fra Odd - og er hun i fare? Even stikker af hjemmefra og begiver sig nu ud på et farefuldt og syret eventyr, for at redde hendes søster fra den onde dronning. Men har hun overhovedet brug for at blive reddet?Ganske kort tid efter Even er sluppet væk fra Onecroft, støder hun på en levende terning, noget som dronningen har forbudt folkene fra Random mod at omgås. Even bliver venner med den søde lille terning med arme og ben og hun kalder den Dicey. Hun finder også hurtigt ud af, at Dicey har nogle magiske evner, som er ganske brugbare i kampen mod de utallige monstre og dronningens soldater som man støder på overalt i Random.

Lost in Random er et 3. persons action-eventyr tilsat terningkast og magiske kort, som giver Even specielle egenskaber. Det foregår sådan, at når Even og Dicey støder på nogle fjender, så er de ikke i stand til at gøre noget ved dem, da Even blot er udstyret med en simpel slangebøsse. På fjenderne sidder der dog nogle krystaller og de kan skydes med slangebøssen og derefter samles op, enten ved at Even løber hen til dem, eller at hun beder Dicey om at samle dem op, mens hun selv koncentrere sig om at skyde endnu flere krystaller af fjenderne.Når Dicey bliver fyldt op med de her krystaller, er han i stand til at smide nogle kort ind i kampen. Det kan være kort, der giver Even et kraftigt sværd i en periode, kort der genskaber Evens energi, kort der laver Evens slangebøsse om til en bue med pile, kort der fryser tiden omkring fjenderne så de ikke kan bevæge sig eller kort der smider en kraftig bombe i hovedet på fjenderne. Hvilke kort der er med i kampen er tilfældigt udvalgt blandt de kort man har med sig. Disse kort koster noget at bruge og hvilke kort der kan bringes i spil afgøres ved at kaste med Dicey og får man for eksempel en 2’er, kan man kun spille de kort der koster 1-2 points at bruge og får man en 4’er, kan man bruge kort der koster 1-4 points at bruge og så videre.

Ved at kombinere forskellige kort, kan man udføre nogle ret effektive angreb, men det hele bunder jo i hvilke kort Dicey helt tilfældigt smider ind i kampen og hvor mange øjne terningen viser, når man kaster med Dicey. Der er i alt mere end 30 forskellige slags kort og de er fordelt på fem kategorier; Weapon, Damage, Defence, Hazard og Cheat. I løbet af spillet får man adgang til nye kort, ved blandt andet at købe dem hos Mannie Dex, spillets købmand. Efterhånden som man få flere kort, kan man opbygge sit deck, så man har de kort med sig, som passer bedst til ens spillestil.Endelig er der også nogle specielle kampe, som foregår på store brætspil, hvor man samtidig med at nedkæmpe massevis af fjender, skal bevæge en kæmpemæssig skakbrik rundt på spillepladen ved hjælp af Dicey. Disse kampe er endnu mere taktisk end de almindelige kampe og er en god afveksling.

Alt i alt er gameplayet i Lost in Random ganske underholdende og forholdsvis afvekslende, selv om det ikke ændre sig så meget undervejs. Det er tilfældighederne i kort og terningkast, der er med til at kampene sjældent er helt ens. Det fungerer ret godt og bliver aldrig kedeligt, da man løbende får adgang til nye kort og alt efter hvordan man sammensætter sit deck, vil man kunne ændre ens måde at spille på.

Som nævnt i starten er den visuelle stil meget speciel. Det hele ser ud til at udspille sig i en mørk, eventyrlig og gotisk dukkeverden og alle de seks verdener som Even kommer igennem har hver deres unikke stil og det hele er meget gennemført. Der er dog små grafiske smuttere her og der og mundbevægelserne på nogle af karaktererne, passer slet ikke til dialogen. Men det er alt sammen små ting i komplette billede, som er et meget veldesignet spil. Lydsiden er ganske glimrende, med gode lydeffekter og fine stemmer, der passer godt til de underlige karakterer man støder på undervejs. Dicey snakker et underligt sludresprog, men alligevel opstår der et form for bånd mellem ham og Even.Nogle af Zoink’s tidligere spil var måske lidt for knudrede og lidt for skæve i tonen for deres eget bedste. Lost in Random er til gengæld et fint action-eventyr med et meget atmosfærisk design, et kreativt kampsystem og en velfortalt historie, som, mens det stadig har Zoink’s karakteristiske skæve stil, er noget mere spiseligt for det mere brede publikum.

Lost in Random er en fornøjelse at spille, lige fra start til slut - og det synes vi at du burde gøre. Det kan købes nu til både PlayStation 4 og PlayStation 5 for 250 kr. - og til den pris får du altså både PS4 og PS5 versionen.
+ Fantastisk visuel stil, kreativt kampsystem, gode stemmer og soundtrack
Lidt små grafiske fejl, nogle af sidemissionerne er meget tynde
Gameplay:8.5
Grafik:8.5
Online:-
Holdbarhed:7.0
Overall 8.0
Log ind og stem
2
Der er 2 brugere som med til at gøre PSlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.