Madden NFL 2005

Anmeldt af: - 30. september 2004 - kl. 23:43
Del denne artikel:
0 0

Sporten NFL bliver efterhånden mere og mere populær overalt i verden, inklusiv danmark. Vi kigger lidt på det nyeste spil fra EA.

Amerikansk fodbold har de seneste år haft en ganske god udvikling i Danmark, ikke mindst takket været TV2 Zulus ugentlige direkte kamp. Op mod 45.000 sad sidste søndag og fulgte med i Indianapolis Colts mod Green Bay Packers, hvilket er ret mange i forhold til antal mennesker, der kan se TV2 Zulu og det sene tidspunkt, kampen blev spillet på.

Selvom amerikansk fodbold er lidt af en nichesport her i Danmark, og for den sags skyld i resten af Europa, skal man ikke tro der ikke er salg i det. Det amerikanske marked hungrer hvert år efter den nyeste udgave af verdens mest populære sportsspil – Madden NFL. Spilserien er klart det mest solgte inden for sportsgenren siden det startede helt tilbage i 1989 – dengang til Apple II PC. Siden dengang har Madden NFL været på næsten alle konsolformater frem til i dag, og vil sikkert også være at finde på de næste mange generationer af konsoller.

Men hvad har EA Games så denne gang gjort for at forny Madden NFL? Er spillet bare en grafisk opdatering eller har det fået nye spændende gameplayelementer i sig? Læs videre for at finde svaret på dette og på et helt tredje spørgsmål: Hvem er Madden egentlig?

Gameplay
Madden NFL er og bliver et svært spil for dem, der ikke har kendskab til amerikansk fodbold. Man bliver let forvirret over alle de forskellige formationer og informationer, man får smidt i hovedet ved hvert play.

Ligesom i de forrige versioner kan EA byde på et hav af forskellige træningsspil, som nok er første stop på vejen, hvis man ikke har prøvet Madden NFL før.
Madden NFL 2005 screenshot

Under menuen Madden 101 er der 4 film, som prøver at guide én igennem de fleste aspekter af amerikansk fodbold.

Herefter kan man tage en tur i Mini-Camp, hvor man kan prøve at styre sine spillere. Man kan f.eks. styre sin playmaker, quarterbacken, til at skyde bolden igennem forskellige ringe og på den måde forbedre ens præcision. Der er også øvelser til forsvar, spark og mange andre vigtige facetter af spillet. Når man har klaret dem alle, har man så muligheden for at forsøge at klare dem igen – denne gang på en sværere sværhedsgrad. Når man har lært at styre sine spillere ordentligt, er det på tide at lære de forskellige former for plays, som hvert hold har. Her guider kommentatoren spilleren igennem de forskellige formationer og fortæller fordele og ulemper ved det play, man skal til at lave.

Selvom træningen er grundig kan man umulig huske alle tingene, der bliver sagt, og derfor skal man ud og bruge det på banen for at blive bedre kendt med det. I Madden NFL 2005 er der kommet endnu flere forskellige ting, man kan gøre før og efter snappet, og man kan lige så godt indstille sig på, at alle knapper bliver brugt. Èn af de nyeste features i spillet er ’The Hit Stick’. Hit Stick er en speciel form for høj-risiko tackle, som man bruger ved at trykke højre analogknap mod ham, man prøver at tackle.

Høj-risikoen består i, at der er en chance for, at forsvareren misser tacklingen, og derved åbner op for modstanderen. Men hvis spilleren rent faktisk rammer manden (og det ser virkeligt voldsomt ud!) er der en endnu større mulighed for, at modstanderen taber bolden. Generelt er det hos det forsvarende hold i Madden NFL 2005, hvor der er sket flest ændringer i gameplayet. Nu kan man nemlig styre alle sine mænd i forsvaret rundt, så man bedst matcher modstanderens angreb. Man kan ændre alle spillernes ordrer efter man er gået videre fra taktikskærmen, hvilket måske lige er det sidste der mangler for, at man får stoppet angrebet.

Madden havde en meget middelmådig karriere som spiller, men det hele ændrede sig, da han blev træner. Som træner var han berygtet for hans utroligt hårde forsvarsspil, der kunne bryde ethvert angreb ned. Når man i dag ser godt forsvarsspil snakker man om ’Madden Defense’. I dag er John Madden NFL kommentator.

Madden NFL 2005 screenshot

Angrebsspillet er der ikke sket det helt store med, så balancen mellem forsvar og angreb er bedre i den nye version af Madden NFL. Det er dog blevet lidt mere realistisk at løbe, hvor spilleren drejer langsommere og mere naturtro. Der er traditionen tro dog stadig et godt antal finter, man kan lave, når man løber for at snyde forsvarsspillerne.

Når man har fået spillet lidt mod computeren og vennerne, er det næste naturlige skridt at gå videre til Franchise Mode, som er den managerprægede del af Madden NFL. Franchise Mode har nok fået den største grafiske overhaling og er blevet meget bedre. Alle informationer er blevet samlet relevante steder, og gør det nemmere for nybegyndere at finde rundt. Mens Madden NFL 2004 havde en tendens til lidt for meget mikroøkonomi, så er den nye Franchise Mode mere indstillet på, hvordan spillerne føler og reagerer.

Dette kan man bl.a. læse om i forskellige aviser, og alle vigtige informationer ryger ned som e-mails på ens in-game PDA, hvor man nemt kan overskue det. Franchise Mode er og bliver en af de mest dybe managerspil til konsol, og selvom PDA’en hjælper, er der stadig meget information og mange forskellige ting, man kan gøre, hvilket medfører, at overblikket fuldstændig forsvinder de første gange, man prøver det. Men der er ingen tvivl om, at der ligger ufattelig mange timers god og underholdende spilletid hér, så det er bare med at komme i gang.

Madden NFL 2005Grafik
Hvis man vil have det flotteste NFL set til dato, skal man ikke vælge Madden NFL 2005. Der er dog sket forbedringer i spillet, bl.a. er de forskellige spilmodeller virkeligt flotte og realistiske.

Desuden er animationerne, bl.a. de virkelig brutale Hit-Stick-animationer, forrygende flotte. Der er dog stadig et stykke vej op til ESPN NFL-serien og dets sublime grafik.

Som forsvar til Madden NFL-serien skal det dog siges, at spillet kører en del mere flydende og lækkert end ESPN. Desuden er grafikken, når man vælger de forskellige plays, stort set det samme, dvs. det er meget overskueligt og funktionelt.

Den mest skuffende del ved grafikken er helt klart omgivelserne. De forskellige stadions virker kedelige, og tilskuerne ser flade og ens ud, og man føler ikke der er det virvar af spillere og trænere rundt om banen, som man ser til rigtige NFL-kampe. Man har dog mulighed for at lave sine egne fans, hvilket også er fint nok, men helt spændende er det ikke.

Lyd
Som sædvanligt har EA Games brugt masser af penge for at give os spillere god musik fra kendte kunstnere. Denne gang har vi bl.a. fornøjelsen af Green Day, JR Ewing og Faith No More. Alligevel synes musikken ikke lige så fængende som sidste år, men det kan måske være et spørgsmål om smag. Derimod fejler lydeffekterne inde i spillet ingenting og giver lige det sidste pift i spiloplevelsen. Man føler virkelig smerte med recieveren, når en 150 kg tung defender hamrer ind ham og sender ham til tælling. Det er dog lidt irriterende, at man ikke så godt kan høre dommerens kendelser, hvis der var fejl på play’et.

Holdbarhed
Det stærkeste punkt ved Madden NFL 2005 er helt klart dets holdbarhed. Dette skyldes mange faktorer, men først og fremmest spillets gameplay, og Franchise Mode.

Gameplayet er utrolig varieret, og der er så mange forskellige muligheder, at det i starten kan virke svimlende. Der er 4 forskellige sværhedsgrader, og hvor den nemmeste føles som om din reciever har lim på fingrene, så kan sidste sværhedsgrad ’All-Madden’ give selv den mest hårdhudede kamp til stregen. Endvidere er der mange hold at vælge mellem.

Madden NFL 2005 screenshot

Ud over alle holdene fra NFL og NFL Europe, har hvert hold op mod 3-4 endda 5 andre classic teams, så hvis man har lyst til at spille med Dan Marino hopper man bare hen og snupper Dolphins’ hold fra 90’erne. I Franchise Mode ligger der uhyggeligt mange timers spilletid, og man bliver bare ved med at spille det for lige at se, hvordan det går med holdet denne sæson, om kunstunderlaget skal skiftes ud med græs, eller om popcornene skal koste lidt mere.

Overall
Madden NFL 2005 er en forbedring af tidligere versioner og helt klart det bedste NFL-spil til dato. Gameplayet er blevet bedre, og der er mange ting at lære selv for gamle fans. Grafikken og lyden er alt sammen ganske udmærket, men spillets virkelige force ligger i den store holdbarhed som gameplay, Franchise Mode og online-spillet giver.
Gameplay:9.0
Grafik:8.0
Online:
Holdbarhed:10
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.