Okami HD

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 19. december 2017 - kl. 22:08
Del denne artikel:
2 1

Et af de bedste spil fra PlayStation 2 er udkommet i en opdateret udgave til PlayStation 4. Vi har set nærmere på, om Okami stadig holder, her mere end 10 år senere.

Det hele starter i det ældgamle Japan, 100 år efter en legendarisk kamp, der fandt sted tæt ved den lille fredfylde by Kamiki. Befolkningen i den lille by måtte hvert år ofte en jomfru til den otte-hovedet drage Orochi, for at opretholde ro og fred i byen. Da en jomfru, der stod sværdkæmperen Nagis hjerte nær bliver udpeget som årets drage-ofring, tager Nagi hendes sted og drager afsted mod dragens hule, for at tage kampen op.Nagi besejrede dragen med hjælp fra den hvide ulv Shiranui og efter kampen bliver Nagis sværd forseglet i en hule og for at holde dragens ånd på afstand, rejste man en statue til ære for den hvide ulv. Nu, efter 100 fredsfyldte år, brydes sværdets segl og mørke og ondskab spreder sig til hele Japan. Som forsvar bruger skov-feen Sakuya hendes sidste kræfter på at re-inkarnere Amaterasu-omikami - solens gudinde - og hun bliver genoplivet i den hvide ulvs skikkelse. Det er nu spilleren, der skal lede den hvide ulv - og dens underlige sidekick, Issun, en tre centimeter høj billedkunstner, igennem Japan for at fordrive det onde.

Sådan starter et af de bedste spil fra PlayStation 2 æraen og Okami er et af de der action-eventyr, som du ganske enkelt ikke må snyde dig selv for. Hvis du, lige som jeg, ikke fik det spillet da det oprindeligt udkom på PlayStation 2 tilbage i starten af 2007 og måske heller ikke engang spillede HD-remaken til PlayStation 3 i 2012, så har du nu chancen for at spille den ultimative udgave på din PlayStation 4, enten i fuld HD eller i 4K, alt efter din maskine.Det første man bemærker når man starter Okami op, er den helt unikke grafiske stil. Spillets univers er bygget op om japansk folklore og grafikken ligner østasiatisk kalligrafi malet med vandfarve og pensel. Grafikken er fyldt med detaljer, smukke farver og det er nærmest kunst, når man styrer ulven Amaterasu hen over de smukke marker, mens en støvsky af blomster og græs følger den i hælene. Der er tit snak om, om spil kan være kunst, men hvis det er tilfældet, er Okami HD et rigtigt godt bud på interaktiv og spilbar kunst.

Man tager altså rollen som den hvide ulv, solens gudinde og man skal nu bekæmpe den løsslupne ondskab og bringe liv og farver tilbage til landet. Ondskaben kommer typisk, i ægte japansk stil, i form af forskellige dyre-ånder og for at gøre kampen lettere, skal Amaterasu finde 13 forskellige penselstrøg, som hun kan udføre forskellige handlinger med. Ved at trykke på en knap på ens joypad, pauser spillet og der kommer en stor pensel frem og grafikken toner ud i nærmest sort/hvid som et gammelt japanske maleri og man kan nu tegne i spilverdenen med ens pensel.Ved at tegne en cirkel på himlen, får man en sol frem og der kommer lys over landet og tegner man en cirkel omkring en vissen plante, vil den komme til live og blive en smuk blomst. Man kan også bruge penselstrøgene mere aktivt i kampene for eksempel ved at tegne en cirkel med en streg ud af, kommer der en bombe frem, som enten kan skade fjender eller springe hul i klippevægge, så man får adgang til skjulte områder. Der er som sagt i alt 13 forskellige penselstrøg, som man gradvist bliver introduceret for og en stor del af spillet går med at skulle anvende disse forskellige strøg på mangt og meget, og det bliver aldrig for meget eller kedeligt.

Ved at bekæmpe monstre, restaurerer man landet lidt efter lidt. Det gøres blandt andet ved at genoplive træer, buske og andet og efterhånden som man udfører gode gerninger, belønnes man med lovprisninger. Disse lovprisninger kan bruges til at gøre Amaterasus evner bedre, for eksempel kan man øge energien, mængden af den guddommelige blæk Amaterasu har tilgængelig eller øge størrelsen af pungen man bærer ens fundne mønter i.Der ud over kan man også købe foder til forskellige dyr og på den måde kan man få endnu flere lovprisninger og resultatet er små glade kaniner, grise og fugle, med små hjerter boblende ud af dem. Ud over dette findes der også mange andre mere traditionelle elementer i Okami, som alt sammen fungerer rigtigt godt sammen.

Okami HD på PlayStation 4 er stort set identisk med originalen, dog er der små forbedringer hist og her. Den største er naturligvis, at grafikken er blevet opdateret, så spiller du på en standard PlayStation 4, kører spillet i fuld HD og på en PS4 Pro, får du skarp 4K. Selv om grafikken står skarpt lige meget hvor du spiller det, så kan man stadig godt se, at det er et spil med omkring 10 år på bagen, da blandt andet overflader er lidt grove med mellemrum og der er en del pop-in i grafikken. Desuden kan det spilles i både 16:9 widescreen og i den originale 4:3 indstilling fra PlayStation 2. Lydsiden er ganske fin, med et meget japanske soundtrack og en sødt sludresprog fra spillets karakterer.Hvis man skal lede efter torne på rosen, så er der et par stykker man kan stikke sig lidt på. For det første er nogle af spillets mellemsekvenser og dialoger meget lange og selv om de kan droppes, så bør man ikke gøre det, da man så går glip af vigtig information. For det andet er kampene noget ensformige og efterhånden går man udenom dem hvis det er muligt og det er ikke et godt tegn. Endelig kan den meget specielle visuelle stil nok afskrække nogen, den er så unik, at man nok enten elsker eller hader den - der er formentlig ingen mellemvej.

Når det er sagt, så er Okami i form af Okami HD et langt og glimrende action-eventyr og et af de visuelt mest interessante spil - selv efter mere end 10 år. Originalen blev aldrig den store salgssucces for Capcom og det er ærgerligt, for alle med interesse for japanske spil og afvekslende action-eventyr, burde spille Okami, da det er et af de bedste spil i genren.

Julen nærmer sig og man har nogle dejlige fridage og skulle man gå hen og kede sig, kan man for 159 kr., få op mod 30 timers japansk underholdning i selskab med den hvide ulv og Okami HD til PlayStation 4.
+ Unik visuel stil, velfungerende og interessant gameplay, den himmelske pensel er en genistreg
Ensformige kampe, for lange dialoger og mellemsekvenser
Gameplay:8.0
Grafik:8.0
Online:-
Holdbarhed:8.5
Overall 8.5
Log ind og stem
1
Der er 1 bruger som med til at gøre PSlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.