Pro Evolution Soccer 4

Anmeldt af: - 8. oktober 2004 - kl. 17:50
Del denne artikel:
0 0

Alle fodboldfans har et fast standpunkt når det gælder valg af fodboldspil til deres konsol. I mange år har kampen stået mellem EAs FIFA-serie og Konamis Pro Evolution Soccer-serie.

Konami har til denne version varslet flere licenser, flottere grafik og forbedret gameplay, men har Pro Evolution Soccer 4 endelig fået bugt med FIFA?

Vi har fået et eksemplar af PlayStation 2 versionen til anmeldelse, som til forskel fra Xbox versionen ikke har nogen onlinedel, til stor fortrydelse, ikke mindst for undertegnede.

Gameplay
Pro Evolution Soccer har altid været kendt for dets sublime gameplay og realisme, og her skuffer PES4 heller ikke. Joypad-layoutet er da også samme som i sidste version og det fungerer stadig godt. Man kan fx ved at trykke på trekant stikke en bold i dybden, og denne funktion er blevet meget mere effektiv, og kan virkelig åbne op for modstanderens forsvar. Det afhænger selvfølgelig af hvem der spiller bolden, men generelt er spillerne blevet bedre til at forstå hinandens løbemønstre.

Når man spiller bolden rundt, er der ikke sket de store ændringer med knapperne, men den måde hvorpå de enkelte spillere behandler bolden, er forbedret. Hvis man fx trykker kryds for at spille bolden, afhænger det nu endnu mere af højden af bolden end tidligere. Hvis man trykker tidligt på kryds header han til det, hvis man venter lidt spiller han den med brystet osv. Alt sammen får spillet til at flyde meget bedre, og man undgår stop i spillet. Jo bedre teknik en spiller har, jo bedre er han til at spille bolden videre på mere særprægede måder der er lidt hurtigere og mere effektive.

De glidende tacklinger er generelt blevet mere brugbare, men dommeren dømmer heller ikke nær så hårdt som i de tidligere spil.

Dommeren løber også rundt på banen under hele kampen og ved frispark går spillerne hen og brokker sig til ham. Alt sammen ganske nydeligt, men man kan spørge sig selv, hvorfor de ikke valgte at sætte to linievogtere ud på sidelinien nu hvor man har en dommer.
Pro Evolution Socer 4 screenshot

En ny lækker feature er, at hvis en spiller bliver skadet i en tackling, så bærer nogle folk ham ud på en båre, hvorefter man kun spiller med ti mand indtil han er på benene igen. Hvis han ikke kommer på banen igen, bliver man selvfølgelig nødt til at skifte ham ud.

Det er også kommet en masse nye finter, som kun kan bruges af folk med lidt højere teknisk kvalitet. Det gode ved disse finter er, at de både virker på computeren og på ens venner, og derfor bruger man dem tit. Desuden er spillets AI blevet bedre til at variere dets spil, specielt på den sværeste sværhedsgrad hvor computeren nærmest er uhyggelig.

For nye til spilserien kan mængden af knapper der bruges godt virke forvirrende, men som altid har Konami sørget for en stabil træningssektion, som i denne udgave af PES er blevet udviklet lidt mere, så der er et større konkurrenceelement. Der en fri træning hvor man bare spiller mod en målmand eller hvor mange spillere man nu vil have imod sig. Derudover er der frisparkstræning, hjørnesparkstræning osv. Frispark er også blevet lavet lidt om. Nu kan man vælge at have en mand til at træde over bolden, men brugbarheden af det kan diskuteres.

Det skal ikke være nogle hemmelighed, at PES-seriens achilleshæl altid har været dets mangel på licenser. I denne version er der sket det største fremskridt i seriens historie, og spillet kan byde på en fuldt licenseret spansk, hollandsk og italiensk liga. Desuden findes den engelske, franske og tyske liga ulicenseret, dvs. uden de rigtige holdnavne. De fleste spillernavne er dog rigtige. Man kan gå ind i ’Edit mode’ og ændre holdnavnene, hvis man gerne vil have det så autentisk som muligt.

Generelt er ’Edit’-mode blevet bedre. Der er flere indstillinger at pille ved, f.eks. når man skal lave sine egne spillere. Ofrer man lidt tid på det bliver resultatet meget tilfredsstillende. Man kan også ændre på spillerdragterne, både ude- og hjemmedragter, foruden målmandsdragter. Man kan sætte sponsornavne på dragterne og lave logoer i en nemt opbygget editor.
Under ’Edit’ kan man desuden ændre navnene på stadions, flytte spillere rundt mellem de forskellige klubber og ændre i formationerne/taktikken.
Sidstnævnte menupunkt er som i de tidligere spil ganske omfattende, og det er stadig muligt at skræddersy ens spillestil så det passer til ens spillere. Der er endvidere lavet nogle genveje, som nemt får et hold til at spille på en bestemt måde, alt efter ønske.

Pro Evolution Soccer 4 screenshot

Grafik
Konami har igen forbedret grafikken i den nyeste udgave af Pro Evolution Soccer. Scoretavlen i toppen af skærmen er også blevet lidt kønnere, ligesom det meste af menusystemet. Dette indeholder de samme menuer, men det er blevet langt mere overskueligt. Der er brugt flere lyse farver og menuerne er arrangeret godt og brugbart.
Når det gælder grafikken på banen er der også sket forbedringer, spillet er blevet flottere, men grafikniveauet når dog ikke over det man ser i FIFA 2004. Der er kommet mange nye animationer som er realistiske og fungerer godt. Spillermodellerne og ansigterne er blevet en tand bedre, men hos de licenserede hold er det specielt godt. Spillerdragterne på de licenserede hold er også utroligt flot lavet, med stort blik for detaljer, som burde tilfredsstille selv hardcore fans. Desværre halter spillerdragterne lidt bagefter på de ikke-licenserede hold, hvilket bevirker, at man tit spiller med de licenserede hold.

Lyd
Lyden er ikke en af PES4s stærkeste sider. Baggrundsmusikken er knap så irriterende som i de forrige versioner, men helt god er den ikke. Der kunne godt være et skift i musikken, når man fx sidder og laver sine egne spillere. Efter man har hørt den samme titelmelodi over og over igen bliver man ret frustreret, og det ender med at man skruer lyden ned og sætter sin egen musik på. Her kunne Konami godt lære lidt af EA, og sætte nogle kendte kunstnere ind i spillet.
Lyden er dog blevet forbedret inde på banen, hvor tilskuerne skaber en god stemning. Nogle klubber/landshold har deres helt egne slagssange, som gør oplevelsen helt speciel.

Pro Evolution Soccer 4 screenshotHoldbarhed
PES4 har 6 sværhedsgrader, og den sidste skal man låse op ved at tjene nogle point. Disse point får man hver gang man vinder et trofæ eller en anden vigtig kamp. Disse point kan man så bruge på at købe små sjove ting i PES-shop, ligesom man også kunne det i PES3. Udover den ekstra-svære sværhedsgrad, kan man bl.a. også købe en ny bold (Den originale bold er VM-bolden roteiro) og nye stadions.

Der er utrolig mange forskellige turneringer at spille i og den mest tidskrævende er helt klart Master League. Her kan man fx vælge at spille med et standard hold, eller måske starte et helt nyt hold, som man selv kan bestemme navn, spillerdragter osv. til. I Master League kæmper man i sidste ende om WEFA-pokalen, og man styrer selv spillerindkøb og salg. Det er på ingen måde lige så omfattende som fx Madden NFL 2005’s Franchise Mode, men det er stadigvæk utroligt sjovt.

Det er dog ingen hemmelighed mere; Pro Evolution Soccer 4 til Playstation vil ikke have en online-del, som det ellers var lovet. Dette er et stort tab for genspilsværdien, og det vil for mange fans være en skuffelse. Xbox-ejere kan dog ånde lettet op, da det er helt sikkert, at PES4 understøtter Xbox Live. Det er endnu svært at sige om PES4 til PS2 vil tabe terræn til fx FIFA 2005 pga. den manglende online-del, men det er ikke optimalt at udgive et fodboldspil i disse tider uden en online-del. Det er dog stadig muligt at spille 8 mod hinanden vha. et par multitabs, og det kan varmt anbefales.

Overall
Pro Evolution Soccer 4 har det bedste og mest underholdende gameplay som endnu er set i et fodboldspil . Der er ufatteligt mange muligheder for at ændre på sit holds taktik, udseende og spillere. Grafisk er spillet udmærket, men lyden halter lidt efter. Holdbarheden er som sædvanlig stor og der er ingen tvivl om, at der er mange timers spilletid i både Master League og spil mod vennerne. Desværre skriger denne udgave efter en online-del. Selvom spillet er blevet bedre på mange punkter, er det desværre ikke så meget mere end en gameplaymæssig og licensmæssig opdatering. Der er dog ingen tvivl om, at PES4 er det bedste fodboldspil til dato. Det bliver spændende at se hvad EA trækker op af hatten når FIFA 2005 udkommer...
Gameplay:9.0
Grafik:7.0
Online:
Holdbarhed:8.0
Overall 8.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.