Pro Evolution Soccer 5

Anmeldt af: - 14. oktober 2005 - kl. 00:29
Del denne artikel:
0 0

Fodboldkrigen raser igen. For nyligt anmeldte vi det nyeste skud fra stammen i EAs FIFA-serie, og nu er tiden kommet til Konamis modsvar; Pro Evolution Soccer 5.

FC København har været presset i hele kampen. Om det skyldes mangel af evner på holdet i almindelighed, eller om undertegnede har svært ved at finde sig til rette med den nyeste udgave af Pro Evolution Soccer 5 (PES5), er stadig et åbent spørgsmål. Men så sker det utrolige. Santos slider sig fri på fløjen, smækker bolden ind over til Ijeh, som med en smuk helflugter udplacerer den stakkels målmand i Rosenborgmålet. Det nordiske slag er vundet og jeg har, ufortjent, vundet min første kamp i PES5.

Gameplay.
Det kræver altid tilvænning at spille den nyeste udgave af PES, og PES5 er ingen undtagelse. Gameplayet, spillets vartegn, har udviklet sig siden forrige udgave, og resultatet er et mere svært og realistisk spil.

Tempoet i PES5 skruet lidt ned i forhold til sine forgængere, hvilket sætter helt nye krav til en som spiller. I PES4 var det klart en fordel at have hurtige spillere på alle positioner, samt spille en god gang shortpassing i bedste Ajax-stil.
Pro Evolution Soccer 5

I PES5 er der flere opskrifter på succes. Man lærer nemlig hurtigt at bruge hver spillers individuelle forcer. Har man store stærke forwards, kan det ikke nytte at give dem små hurtige pasninger i dybden men derimod satse på hovedspil og fysik. Hvorimod de små hurtige spillere helst skal have noget at løbe på. Med andre ord er balancen i spillet blevet bedre. Man bliver rent faktisk nødt til at holde sig til holdets taktik. Det kan ikke nytte at spille teknisk betonet fodbold, hvis man er Skotland – medmindre man gerne vil tabe stort.

Fysikken i PES5 har udviklet sig meget siden sidste udgave. I de andre spil i serien kunne man mere eller mindre løbe igennem hinanden, og det virkede ikke helt som om de forskellige spillere stødte ind i hinanden. Player-collisions er en af de helt store nye ting i PES5, og har stor indflydelse på hovedstødsdueller, forsvarsspil osv. F.eks. ved et indlæg gælder det at placere sig rigtigt, og hvis man som angriber løber op i ryggen på forsvareren, sker det tit, at han vælter med frispark til følge. Alt afhænger selvfølgelig af den fysiske styrke hos de enkelte spillere. Små lette spillere bliver nemmere væltet af større spillere, hvilket kan give anledning til en masse frispark.

Der er ikke pillet grundlæggende ved frispark og andre dødbolde, hvilket egentligt er ret ærgerligt. Det er dog blevet lidt nemmere at styre power-gaugen, hvilket gør frispark en lille smule nemmere at eksekvere. Dette balanceres dog af, at målmændene er blevet meget bedre på specielt dødbolde, mens det er lidt lettere at score på langskud. Nogle spillere har nemlig en speciel egenskab - ’middle-shot’ - hvilket gør dem til en stor trussel fra distancen. Der er også mulighed for at lave placerede skud ved at holde R2 inde, mens man skyder.

Dette er specielt effektivt for spillere med en høj grad af skudteknik. Det eneste problem med alle disse nye angrebsteknikker er, at man rent faktisk skal komme i en skudposition, hvilket er lettere sagt end gjort. Computeren er meget god i forsvaret og samtidig utrolig svær at pille bolden fra, så man skal ikke forvente at have 70% boldbesiddelse lige med det samme. Kontraspil kan være nogle af de muligheder, man har for at score, og her kommer målmanden igen ind i billedet. Udspark er mere præcise, og desuden kan målmanden nu kaste næsten halvdelen af banelængden og på den måde sætte kontraen i gang.

Pro Evolution Soccer 5

Hvis man endelig trods alle odds får kuglen i kassen, kan man glæde sig over de mange nye jubelscener. Her ser man også nogle fans i 3D med flag og klubbens trøjer på, hvilket virker ret godt. Efter kampen kan man gå ind og tjekke hver spillers score, og desuden vil kampens bedste spiller være markeret med en stjerne.

I PES5 er der større forskel på dommerne end i de foregående versioner. Nogle tillader en stor del kontakt, mens andre fløjter konstant. Dog er der generelt en lille tendens til, at de fløjter lidt for meget. Dommeren er blevet mere levende på banen, og ved mange episoder i spillet gør dommeren som en rigtig dommer nu skal, dvs. han peger den vej, frisparket skal tages, peger på pletten, hvis der er straffe osv. Dette var der også i PES4, men forskellen er nu, at hvor der i PES4 blev skiftet over til et slags miniklip, foregår dommerens kendelser meget af tiden, mens spillet kører. Hvis der f.eks. bliver fløjtet for et frispark der kan gå begge veje, kigger man nu instinktivt på dommeren i håb om, at han peger sin vej. Dette kan give nogle meget sjove situationer, når man spiller mod ens venner.

Dommeren er også blevet endnu bedre til at bruge fordelsreglen og kan nu endda vente med at give et gult kort til bolden er ude af spil. Analogt hertil er skaderne, som også kan opstå, selvom der ikke dømmes frispark. Man kan også blive informeret om skader i pausen, selvom spilleren rent faktisk har spillet normalt i hele første halvleg. Sidst men ikke mindst kan dommeren lave et dommerkast. Dette sker, hvis en spiller skadet, og der ikke er fløjtet for frispark. Alle disse ting gør dommeren mere synlig i PES5, og det er en klar forbedring.

Pro Evolution Soccer 5Grafik
Det ses tydeligt på PES5, at Konami har opnået det maksimale af denne generations konsoller.

Spillet ligner PES4 meget, men nogle forbedringer er der dog. Menusystemet i PES5 er ændret, og hovedmenuen er simpelt opbygget. Hvert klubhold er nu delt op i de respektive ligaer, og landshold er delt op efter verdensdel.

Dette gør det nemt at finde det hold, man vil spille. Holdene er heller ikke repræsenteret ved små flag. Derimod vælger man nu holdets logo, som nu er så stort, at man nemt kan finde holdet. Når man har valgt hold, ryger man direkte hen til formationsskærmen, hvor man kan rokere på holdet, som man nu vil.

Inde i selve spillet er der er kommet flere originale ansigter med, og de forskellige stadions er pæne og nydelige. Der er desuden kommet nogle ekstra stadions siden sidst, bl.a. det svenske Råsunda. De licenserede spillerdragter er helt naturtro, måske lige med undtagelse af FC Københavns, som virker som om, den er blevet lavet lidt for hurtigt. Brøndby er ikke med i spillet. De ulicenserede hold, inkl. landshold, har en ringe standard generelt, men hvis man har mulighed for at downloade optionfiler fra nettet, findes der steder, hvor folk opdaterer hele spillet mht. rigtige navne, spillerdragter mm.

Man kan undres over, at Konami ikke venter med at sætte holdene før transferdeadlinen er færdig, men næsten alle transfers er opdaterede, dog kan der findes enkelte missere, f.eks. spiller Søren Larsen stadig hos Djurgården

Lyd
Det er igen Peter Brackley og Trever Brooking som skal føre os sikkert igennem kampene, og de er lige så dårlige, som de altid har været. De har fået enkelte flere gloser at arbejde med, men man er stadig ikke fri for klassikere som ’It has been a ding-dong battle between these two teams’ og ’This will be a game of two halfes’, desværre.

Musikken i introen er fremragende, men lige så snart man bevæger sig ind på de forskellige menuer, tager Konamis yndlings lydmand over. Lyden i menuerne er om muligt blevet endnu mere uudholdelige, og har nu en jazzet og elektronisk sound. Efter at have spillet samtlige spil i både PES- og den gamle ISS-serie, så begriber jeg ikke, hvordan han stadigvæk kan levere musikken, for den har altid været elendig.

Lydeffekterne in-game er dog udemærket, og det er dog det vigtigste. Det lyder, som det skal, når man rammer stolperne, og publikum synger sange, som er specifikke for hvert hold.

Holdbarhed
Som sagt tidligere er PES5 et svært spil. Der er 6 sværhedsgrader, hvoraf den sidste skal købes fri af de såkaldte PES-points, som man tjener, hver gang man vinder kampe og turneringer. Man kan omtrend købe de samme ting i PES-shoppen som i PES4, dvs. flere stadions, spillere og bolde.

Pro Evolution Soccer 5

Den helt store tidsrøver i singleplayer er uden tvivl Master League, som er næsten identisk med sidste års udgave. Nogle forbedringer er der dog. For det første vil de spiller- og holdændringer, man selv laver under editing, være at finde i Master League. I PES4 ville de transfers, man selv havde lavet før spillet gik i gang, være resettet til standard, men dette sker altså ikke i PES5. De forskellige spillere har nu også forskellige vækstkurver, sådan at en spiller f.eks. kan toppe sent i karrieren osv. men mere om det senere.

For det andet behøver man nu ikke at løbe rundt med sine spillere i træning for at holde dem i form. Nu kan man nemt trykke på en knap, der hedder ’Regulate Kondition’, og dette hjælper lidt på trætheden. Ellers ligner master league meget sig selv, hvor man f.eks. kan vælge at starte med det originale hold, lave sit eget hold eller bruge Konamis svar på FC Zulu.

I modsætning til de forrige versioner til PS2 er det nu muligt at spille PES5 online. Dette forlænger holdbarheden enormt, og inde på nettet findes der rangeringer, ligaer osv. Dette er et meget nødvendigt tiltag, hvis PES5 skal kunne hamle op med FIFA06.

Editing
Editing får sin helt egen kategori her hos PES5, da der virkelig er sket store forbedringer inden for dette område. I stedet for at vælge en række prædefinerede dragter, kan man nu bygge oven på i flere lag. Det er derfor nu muligt at lave helt nøjagtige kopier af spillerdragter, hvis man altså gider at bruge tid på det. Ellers kan man som før downloade en optionfil med alle opdateringerne, hvis man altså har udstyret til at overføre den til sit memorycard.

Pro Evolution Soccer 5Som nævnt tidligere kan man nu også vælge forskellige vækstkurver for spillerne. Dette bruges kun i Master League. Man kan vælge om spilleren skal toppe tidligt eller sent, om han skal holde mange år eller dø ud hurtigt.

Alt dette giver også en stor forskellighed spillerne imellem samt en øget dybde, når man skal ud og investere i nye spillere.

Overall
PES5 er en forbedring af sidste års udgave. Gameplayet er blevet langsommere og dermed mere realistisk og krævende. Dommerne er blevet bedre, frispark er blevet nemmere og computerens AI giver virkelig god modstand. Master Leaguen er dog stadig næsten det samme, og man kunne have ønsket en udvikling i denne del af spillet. Lyden er som sædvanlig på det jævne, men fungerer de steder, hvor det er vigtigst. Onlinedelen giver mange spilletimer og er et nødvendigt træk fra Konamis side. Grafikken er flot, men ikke blændende. Det er klart, at Konami har brugt kræfterne andetsteds.

Alt i alt er PES5 en titel, som skal være i enhver fodboldelskers samling. Hvis du er ude efter spil, du kan sætte i konsollen, som er nemt tilgængeligt, flot og med god musik, så er det ikke PES5, du skal gå efter. Hvis du derimod vil have et fodboldspil, som du spiller med samme iver om et år, når det næste i rækken udkommer, så er PES5 et sikkert hit.
Fakta
Pro Evolution Soccer 5

Pro Evolution Soccer 5

Platformnone
UdviklerKonami
UdgiverKonami
Spillere1
Udgivelsesdato--1
Officiel websiteKlik her
PEGI:
Følg PSlife her
Gameplay:9.0
Grafik:8.0
Online:
Holdbarhed:10
Overall 9.0
Log ind og stem
0
Der er endnu ingen der har stemt på denne hvis du kunne lide denne anmeldelse..
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.