Control Ultimate Edition

Anmeldt af: Palle Havshøi-Jensen - 3. februar 2021 - kl. 08:20
Del denne artikel:
2 4

Det glimrende actionspil Control fra finske Remedy er blevet opdateret til PlayStation 5 - vi har været endnu en tur gennem The Oldest House. Læs anmeldelsen af den nye version her.

Control er et overnaturligt tredjepersons action-eventyr og det udspiller sig Federal Bureau of Controls (FBC) hovedkvarter på Manhattan i New York. FBC er et hemmeligt amerikansk regeringsorgan, som har til opgave at studere overnaturlige fænomener, men det lader til at de selv er blevet ofre for noget overnaturligt, for der er noget helt galt i deres hovedkvarter.Man tager rollen som Jesse Faden, som under et besøg på FBC’s kontorer opdager, at det er blevet infiltreret af en mystisk og overnaturlig kraft, som hedder The Hiss. Overalt i hovedkvarteret høres en mystisk hvisken og medarbejderne er enten forsvundet, blevet meget aggressive eller hænger og svæver livløst oppe under loftet. Jesse bliver hurtigt viklet mere og mere ind i de mystiske omstændigheder og meget snart bevæger hun sig dybere ind i The Oldest House som FBC-bygningen bliver kaldt. Og lad os bare sige det med det samme, det er ikke en helt almindelig bygning - den er nærmest levende og kan skifte form.

Control ligner fra starten et mere eller mindre traditionelt tredjepersons actionspil, men det ændre sig ganske hurtigt. Som Jesse bevæger sig igennem The Oldest House, nedkæmper hun fjender besat af The Hiss og kampene er en sand fornøjelse. Styringen og håndteringen af ens våben og de specielle egenskaber man har (dem vender vi tilbage til om lidt) føles stram, lækker og præcis og måden som fjenderne vælter rundt på når ens projektiler rammer deres kroppe, bliver man aldrig træt af.Handlingen skrider fremad via nogle meget flotte mellemsekvenser og med mellemrum bliver man sendt til nogle mystiske parallelle drømmeverdener, blandt andet The Astral Plane, hvor man skal løse opgaver og lære nye færdigheder. Sammensmeltningen af FBC’s hovedkvarter og disse verdener er helt flydende og det fungerer virkelig godt.

Som nævnt tidligere, er Jesse udstyret med en række kraftfulde egenskaber og dem får hun adgang til i løbet af spillet. Den første hedder Launch, hvor hun via en overnaturlig kraft kan smide rundt med stort set alt i omgivelserne og det er lige fra borde og livløse fjender og til store betonstykker som hun kan flå op af gulvet eller ud af vægge. Der er flere at disse specielle egenskaber, som er med til at gøre kampene til noget helt specielt - de fungerer super godt og er ganske enkelt en fornøjelse at bruge.Jesse er også udstyret med et “Service Weapon”, som er et meget specielt våben. Dette våben kan tage fem forskellige former, eller stadier - og de har alle hver deres forskellige styrker og svagheder. Grip er grundformen, hvor våbnet nærmest er som en normal pistol - bortset fra, at det aldrig løber tør for ammunition, da det selv generere ammunition, når det ikke bliver brugt. En anden form er Spin, som er en slags maskinpistol, Charge er en rocket launcher og Pierce er en kraftfuld form, hvor man kan skyde igennem vægge og igennem flere fjender. Disse stadier, eller forme, får man også adgang til i løbet af spillet.

Ens våben kan opgraderes med op til tre opgraderinger ad gangen - enten kan man selv crafte dem eller man kan samle dem op i kasser rundt omkring. Opgraderingerne gør typisk våbnet hurtigere, mere kraftfuldt eller på anden måde bedre. Det samme gør sig gældende for opgraderinger til Jesse selv, der ligeledes kan udstyres med op til tre opgraderinger, som for eksempel giver hende ekstra energi eller gør at hun skal bruge færre kræfter på at udføre de overnaturlige egenskaber.Control er en fornøjelse at spille. Gameplayet er rigtigt fedt, håndteringen af ens våben og de overnaturlige egenskaber føles stram og præcis - og sammensmeltningen af de alternative parallelle verdener og den fysiske verden, fungerer bare virkelig godt. Man får den der fede følelse af at, på samme tid, at være kraftfuld, men også sårbar og det fungerer rigtigt godt.

Den tekniske side er naturligvis blevet opdateret i denne PlayStation 5 version. Grafikken er stadig meget æstetisk lækker og den nye og kraftigere hardware får spillet til at se virkelig lækkert ud. Stort set alt i omgivelserne kan manipuleres og ødelægges, blandt andet med Launch egenskaben, hvor man kan smadre hele kontorer og i de mere hektiske kampe, flyver der papirer, stumper af vægge, puds fra loftet og meget andet gennem luften og det er meget effektfuldt.PlayStation 5 versionen kan køre i to grafik-indstillinger, enten Performance Mode eller Graphics Mode. Graphics Mode kører i 30 frames i sekundet ved 1440p (opskaleret til 4K) med raytracing mens Performance Mode kører til 60 frames i sekundet ved 1440p (opskaleret til 4K) uden raytracing. Jeg spillede med raytracing, for det ser virkelig godt ud, men foretrækker man 60fps, så har man altså den mulighed og spillet kører stadig en mild form for raytracing, selv i denne indstilling. Vores gamle PS4 Pro havde lidt svært ved at trække Control da det udkom i 2019, men denne PS5 version kører flydende og fint i begge grafik-indstillinger.

Så kommer vi til lydsiden, som er på samme høje niveau som grafikken. Kampene lyder lige så godt, som de ser ud - alene den hylende lyd, når man med Launch trækker forskellige objekter til sig er helt genial. Våbnene lyder måske ikke specielt kraftfulde og det kan godt være at kampene i Battlefield lyder godt, men Control går i en helt ny retningen indenfor lyddesign i actionspil og det er ren creme for ørerne. Stemmeskuespillerne gør det også rigtigt fint, med skuespiller Courtney Hope (Bones, Transparent) i spidsen som Jesse Faden.Denne Ultimate Edition til PlayStation 5 indeholder også på de to udvidelser The Foundation og AWE, som byder på ekstra missioner dybt inde i The Oldest House. PlayStation 5 versionen gør også fint brug af DualSense controllerens adaptive triggere og den haptiske feedback bruges også fint og lidt underspillet. Endelig er indlæsningstiderne lynhurtige - spillet rammer hovedmenuen omkring 8 sekunder efter man har trykket start i PS5 menuen, men indlæsningstiderne når man dør, er stadig for lange. Det er stadig lidt frustrerende at vente på dem, når man dør og bare gerne vil tilbage til actionen hurtigst muligt.

Det er som om, at Remedy bare bliver bedre og bedre som tiden går. Control er nok det bedste spil fra de finske spilskabere og det er bestemt ikke blevet dårligere i denne PlayStation 5 version - jeg blev faktisk hooked for anden gang med denne Ultimate Edition. Gameplayet fungerer bare godt, det ser virkelig lækkert ud, det føles godt og lyder måske endnu bedre. Spillet har et fedt flow, med de alternative parallelle verdener, som man, nærmest uden indlæsningstider, bliver sendt frem og tilbage imellem og som er med til at give spillet en helt speciel stil.Hvis du ikke fik prøvet Control da det udkom på PlayStation 4 i 2019, så er denne Ultimate Edition naturligvis det bedste sted at starte. Hvis du købte Ultimate Edition til PlayStation 4, vil du automatisk kunne opgradere til denne PS5 version. Hvis du allerede har spillet Control, er der ikke den store grund til at hoppe på denne Ultimate Edition - måske kun hvis du ligesom mig, har lyst til at tage endnu en tur gennem The Oldest House sammen med The Hiss i den bedste version muligt.

Control Ultimate Edition koster 219 kr. på PlayStation Store, hvilket er en virkelig stærk pris for et spil på det her niveau. Den rigtige gode nyhed er, at du kan hente det gratis i februar måned, hvis du har et PlayStation Plus abonnement.
+ Sjovt og udfordrende gameplay, fremragende lyddesign, god grafisk opdatering, fed action
Stadig lidt lange indlæsningstider når man dør
Gameplay:8.5
Grafik:9.0
Online:-
Holdbarhed:8.0
Overall 8.5
Log ind og stem
4
Der er 4 brugere som med til at gøre PSlife et bedre sted, ved at vurdere vores indhold.
Køb spillet - og støt PSlife
Del denne artikel:
Kommentarer
Du skal være logget ind for at kunne læse og skrive kommentarer.